1921 δημιουργείται ο πρώτος Όμιλος στο Oakland της Καλιφόρνιας, στις Η.Π.Α., και πρώτο πρόγραμμα ήταν η «Προστασία των Σεκόγιας» (Giant Sequoia Trees: Αρχαία κολοσσιαία αμερικάνικα δέντρα) το οποίο κατέληξε στη δημιουργία του Sequoίa Ρ&.

1924 ιδρύονται Όμιλοι στο Λονδίνο και στο Παρίσι από την Dr Suzanne Noel, πλαστική χειρούργο, που διαδίδει τον Σοροπτιμισμό σε χώρες της Ευρώπης και σε χώρες άλλων ηπείρων. Σε αναγνώριση της δράσης της οι Καταστατικοί Χάρτες των Ομίλων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας επιδίδονται στο όνομά της.

1928 η πρώτη Διεθνής Ομοσπονδία του Διεθνούς Σοροπτιμισμού χωρίζεται σε δύο: την Ομοσπονδία της Αμερικής και εκείνη της Ευρώπης. Από τότε και κάθε 4 χρόνια όλοι οι Όμιλοι παγκοσμίως συνέρχονται σε Συνέδριο.

1934 το Ηνωμένο Βασίλειο διαχωρίζεται από την ηπειρωτική Ευρώπη και δημιουργεί την τρίτη Ομοσπονδία, εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1939-1945 δεν πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο

1943-1945 δημιουργείται και τροφοδοτείται από τις Ομοσπονδίες της Αμερικής και της Βρετανίας ένα Ταμείο βοήθειας για την ανασυγκρότηση χωρών που πλήττονται.

1950 ιδρύεται ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος, ο Όμιλος Αθηνών «Ιδρυτικός» από την Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγγάρου, γιατρό μικρο-βιολόγο που είχε ιδρύσει και άλλα Διεθνή Γυναικεία Σωματεία. Τον Καταστατικό Χάρτη του Ομίλου, επέδωσε η Dr Suzanne Noel.

1951 ο Διεθνής Σοροπτιμισμός δέχεται τη συμβουλευτική Θέση ΙΙ στην UNESCO και γίνεται δεκτός στο ECOSOC (Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο) και τα όργανά του.

1960 ιδρύεται η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος με πρώτη Πρόεδρο την Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγγάρου.

1966 ο Διεθνής Σοροπτιμισμός εκπροσωπείται με συμβουλευτική θέση στη UNICEF και αναγνωρίζεται η χρησιμότητα και το ενδιαφέρον των δράσεών του για τα παιδιά.

1971 ο Διεθνής Σοροπτιμισμός γιορτάζει τα 50στά γενέθλιά του και τότε ιδρύονται οι δύο πρώτοι Όμιλοι στην Αφρική: Dakar (Σενεγάλη) και Antananarivo (Μαδαγασκάρη).

1975 60.000 μέλη και 1870 Όμιλοι...1η Διάσκεψη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας στο Mexίco Cίty: συμμετέχει και έχει λόγο ο Διεθνής Σοροπτιμισμός υπέρ της ενσωμάτωσης των γυναικών στην ανάπτυξη και την ανάγκη συμμετοχής τους στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή.

1978 δημιουργία της τέταρτης Ομοσπονδίας του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού.

1984 ο Διεθνής Σοροπτιμισμός αποκτά συμβουλευτική Θέση στο ECOSOC (Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο). Εκπροσωπείται σε άλλα όργανα του ΟΗΕ: UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), UNEP (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ), FAO (Οργανισμό Τροφής και Γεωργίας), 110 (Διεθνή Οργανισμό Εργασίας) και WHO (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), UNIFEM (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών)

1989 πτώση του τείχους του Βερολίνου και αναγέννηση ή ίδρυση Ομίλων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

1995 4η Διάσκεψη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας στο Πεκίνο: O Διεθνής Σοροπτιμισμός υιοθετεί την Πλατφόρμα για τις δράσεις του ΟΗΕ και την εφαρμόζει στο σύνολο των προγραμμάτων του.

2000 ιδρύεται ο πρώτος Όμιλος σε χώρα του Maghreb: Marrakesh (Μαρόκο).

2004 ιδρύεται η Ένωση της Γεωργίας

2015 στην Ελλάδα λειτουργούν 30 Όμιλοι με 600 περίπου μέλη.

Facebook

SFbBox by enter-logic-seo.gr