Σταθμοί στην ιστορία του Σοροπτιμισμού

1921

Δημιουργείται ο 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος

Δημιουργείται ο 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος

Το 1921, ο πρώτος  Σοροπτιμιστικός Όμιλος, ονομαζόμενος «Alameda County» δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια στην πόλη του Όκλαντ με περισσότερα  από 80 μέλη αποτελούμενα από εργαζόμενες γυναίκες. Με την Violet Richardson ως την πρώτη Πρόεδρο, τότε ο πρώτος Όμιλος, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε SI Oakland το 1928, συναντιόταν εβδομαδιαίως, συζητούσε έργα παροχής υπηρεσιών προς τις γυναίκες και την κοινωνία και άκουγε ομιλίες πάνω σε διάφορα παγκόσμια θέματα που διεύρυναν τους ορίζοντες των μελών.

Το πρώτο έργο ήταν η «Σώστε τα Redwoods» – τα μεγάλα αρχαία δέντρα κόκκινης ξυλείας που καταστρεφόταν. Ο Όμιλος άσκησε πίεση στον νομοθέτη, συνομίλησε με ισχυρές εταιρείες ξυλείας και κέρδισε την δημόσια στήριξη σε αυτή την εκστρατεία, γεγονός που οδήγησε την ανακήρυξη ενός μεγάλου μέρους του δάσους ως προστατευόμενη γη, που εξακολουθεί να υπάρχει έως σήμερα.

1924

Πρώτο Σοροπτιμιστικός Όμιλος στην Ευρώπη

Πρώτο Σοροπτιμιστικός Όμιλος στην Ευρώπη

Η Suzanne Nöel ίδρυσε τη στο Παρίσι τον πρώτο Σοροπτιμιστικό Όμιλο στην Ευρώπη, δίνοντας μια σειρά διαλέξεων σε όλη την Ευρώπη για να μοιραστεί την έννοια και τα μηνύματα του Σοροπτιμισμού, προτρέποντας την ίδρυση Ομίλων σε όλη την Ευρώπη. Η Nöel αργότερα έγινε η πρώτη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

1928

Ιδρύθηκαν οι  αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και δημιουργήθηκε μια διεθνής Σοροπτιμιστική Εταιρεία (Association)  για να δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ των ομοσπονδιών.

1934

Η Ευρώπη και η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία θα αποτελούσαν χωριστές Ομοσπονδίες και κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας αναλήφθηκαν πολλά προγράμματα παροχής υπηρεσιών, όπως η επαγγελματική κατάρτιση γυναικών και παιδιών, η στέγαση των μειονεκτούντων ατόμων, η παροχή βοήθειας στους άρρωστους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και η φροντίδα προς τους πρόσφυγες.

1937

Η Αυστραλία εντάχθηκε στο δίκτυο το 1937 με την πρώτη ομάδα να σχηματίζεται στο Σύδνεϋ.

1939

1939-1945

1939-1945

Δεν πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο

Το 1939 κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μια Αγγλίδα Σοροπτιμίστρια έγραψε:

“Δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα σε μας μέσα στη σύγχυση και την αγωνία των σημερινών ημερών. Το ένα είναι ότι, ως ομάδα γυναικών που αποσκοπεί στην προώθηση της διεθνούς κατανόησης, πρέπει να παραμείνουμε ενεργές και να διατηρούμε ζωντανή την οργάνωσή μας τον Σοροπτιμισμό, η αξία της οποίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Το άλλο είναι ότι όταν βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη και ο αγώνας τελειώσει, πρέπει να είμαστε ισχυρότερες από ποτέ  και να δούμε ότι όλη μας η επιρροή ασκείται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη “.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Σοροπτιμίστριες ξεκίνησαν τη διάσωση μελών του συλλόγου SI Vienna και των οικογενειών τους, που απειλούνταν από το ναζιστικό καθεστώς. Οι αμερικανίδες Σοροπτιμίστριες έδωσαν χρήματα και ενδύματα και πολλοί Όμιλοι σε όλη την Ευρώπη κατασκεύαζαν και επιδιόρθωναν ρούχα  για τους πρόσφυγες κρυφά από τους Ναζί. Οι Σοροπτιμίστριες άνοιξαν τα Rest Rooms για τις γυναίκες πρόσφυγες  που διέφευγαν  από την Ευρώπη.

1943

Δημιουργείται και τροφοδοτείται από τις Ομοσπονδίες της Αμερικής και της Βρετανίας ένα Ταμείο βοήθειας για την ανασυγκρότηση χωρών που πλήττονται.

1948

Το 1948 απονεμήθηκε στον Διεθνή Σοροπτιμισμό Συμβουλευτική θέση στην UNESCO.

1950

Ιδρύεται ο πρώτος Σοροπτιμιστικός Όμιλος, ο Όμιλος Αθηνών «Ιδρυτικός» από την Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγγάρου, γιατρό μικροβιολόγο που είχε ιδρύσει και άλλα Διεθνή Γυναικεία Σωματεία. Τον Καταστατικό Χάρτη του Ομίλου, επέδωσε η Dr Suzanne Noel. Ιδρύεται ταυτόχρονα η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος με πρώτη Πρόεδρο την Πασιθέα Ζουρούδη-Σαλιγγάρου.

1951

UNESCO

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός δέχεται τη συμβουλευτική Θέση ΙΙ στην UNESCO και γίνεται δεκτός στο ECOSOC (Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο) και τα όργανά του.

1952

Το 1952 ιδρύθηκε το διοικητικό όργανο του Διεθνούς Σοροπτιμισμού SI, όπως είναι σήμερα

1960

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος αποτελείται πλέον από 3 Ομίλους και κρατά τον τίτλο της ως Ένωση.

1966

UNICEF

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός εκπροσωπείται με συμβουλευτική θέση στη UNICEF και αναγνωρίζεται η χρησιμότητα και το ενδιαφέρον των δράσεών του για τα παιδιά.

1971

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός γιορτάζει τα 50στά γενέθλιά του και τότε ιδρύονται οι δύο πρώτοι Όμιλοι στην Αφρική: Dakar (Σενεγάλη) και Antananarivo (Μαδαγασκάρη).

1975

60.000 μέλη και 1870 Όμιλοι… 1η Διάσκεψη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας στο Mexίco Cίty: συμμετέχει και έχει λόγο ο Διεθνής Σοροπτιμισμός υπέρ της ενσωμάτωσης των γυναικών στην ανάπτυξη και την ανάγκη συμμετοχής τους στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή.

1976

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος αποκτά το πρώτο της Καταστατικό .

1978

Δημιουργία της τέταρτης Ομοσπονδίας του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού με ιδρυτική Πρόεδρο την  Mary Whitehead.

Το πρώτο τετραετές Πρόγραμμα ξεκίνησε στις Μαλδίβες το 1978, ως στόχο είχε την εκπαίδευση 20 ατόμων για να παρέχουν πρώτες βοήθειες και αγοράζει 14 ιατρικά σκάφη για να μεταφέρουν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό στους ανθρώπους των απομακρυσμένων νησιών στις Μαλδίβες στο Ινδικό Ωκεανό.

Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε το η  Ομοσπονδία του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού, με ιδρυτική Πρόεδρο την  Mary Whitehead.

1982

Το 1982 έγινε η πρώτη έκκληση της  Παγκόσμιας Προέδρου στις 10 Δεκεμβρίου, μια εξαμηνιαία έκκληση που εξακολουθεί να είναι ισχυρή, φέρνοντας αμέτρητα οφέλη για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Η Catherine Salt επέλεξε την πρώτη έκκληση της Προέδρου για το νησί Pulau Bidong της Μαλαισίας, βοηθώντας γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες. Το Pulau Bidong ήταν το πρώτο κέντρο ασύλου. Το πρόγραμμα διεξήχθη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και παρείχε στέγη, φροντίδα και συντήρηση, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών για τους πρόσφυγες.

1984

Το 1984 στον  SI απενεμήθη  η κατηγορία 1 στο συμβουλευτικό καθεστώς του ECOSOC. Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο(ECOSOC), είναι το «καθ΄ ύλην» αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ που συντονίζει το οικονομικό και κοινωνικό έργο των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται συστάσεις και εισηγήσεις δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν σχέση κυρίως με θέματα ανάπτυξης, παγκόσμιου εμπορίου, εκβιομηχάνισης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, δικαιώματα του ανθρώπου, ισότητας των φύλων, κατάστασης των γυναικείων πληθυσμών, κοινωνικής πρόνοιας, ανάπτυξης επιστήμης και τεχνολογίας, πρόληψης του εγκλήματος, καθώς και πλήθος άλλων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων.

1989

Πτώση του τείχους του Βερολίνου και αναγέννηση ή ίδρυση Ομίλων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

1990

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος αποκτά τις πρώτες κανονιστικές διατάξεις.

1995

4η Διάσκεψη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας στο Πεκίνο: O Διεθνής Σοροπτιμισμός υιοθετεί την Πλατφόρμα για τις δράσεις του ΟΗΕ και την εφαρμόζει στο σύνολο των προγραμμάτων του.

2000

Ιδρύεται ο πρώτος Όμιλος σε χώρα του Maghreb: Marrakesh (Μαρόκο).

2004

Ιδρύεται η Ένωση της Γεωργίας

2010

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος με Πρόεδρο την Λένα Κουτελίνη αποκτά το ιδιόκτητο γραφείο της.

2013

Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός (SI) μετατράπηκε σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης χωρίς μετοχικό κεφάλαιο, SI Ltd, σύμφωνα με τους νόμους Αγγλίας και Ουαλίας.

2018

Από 1/1/2018 δικαίωμα ψήφου στον Διεθνή Σοροπτιμισμό έχουν η Πρόεδρος του SI, η Ταμίας, η Διευθύντρια του Advocacy και οι οκτώ (8) Διευθύντριες (Directors) που προέρχονται από τις τέσσερεις (4) Σοροπτιμιστικές Ομοσπονδίες, δύο μέλη από κάθε Ομοσπονδία. Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το ένα μέλος είναι η Πρόεδρος της SIE και το δεύτερο μέλος επιλέγεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο και η επιλογή αυτή επικυρώνεται από τις Εκπροσώπους των Ενώσεων (Governors). Η Προεδρία στο SI εναλλάσσεται κάθε 2 χρόνια και κάνει μια ετήσια ζωντανή συνάντηση και e-meetings, το συνέδριο του SI γίνεται κάθε 4 χρόνια σε διαφορετική χώρα.

2020

Στην Ελλάδα υπάρχουν 28 Όμιλοι με 430 περίπου μέλη.


Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του Ελληνικού Σοροπτιμισμού θα βρείτε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ τεύχος 132