ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | “Από τα υλικά στο έργο ” | Εικαστική διαδρομή

Λίνα Τσίλαγα

Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,

Εικαστικός, Συγγραφέας, τ.Δημοσιογράφος

Email: ltsilaga@uniwa.gr ,   Κιν.6945804813

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας, Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),στηρίζει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,εικαστική Έκθεση, της Ομότιμης Καθηγήτριας& Εικαστικού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Λίνας Τσίλαγα,στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ», το 1ο Δεκαήμερο Νοεμβρίου 2023 (1-10/11/2023).

Η Έκθεση έχει τίτλο: “Από τα υλικά στο έργο “,  Εικαστική διαδρομή

Κατά την Εικαστικό Λίνα Τσίλαγα η όλη έκθεση αποτελεί ένα project, που σκοπό έχει, να μυήσει τον θεατή, στις διαφορετικές τεχνικές και υλικά  που χρησιμοποιεί ένας εικαστικός στην εικαστική του πορεία, αλλά και πώς αυτά διαμορφώνουν το αποτέλεσμα και τα μηνύματα που εκπέμπουν τα έργα τέχνης. Το εγχείρημα μου αυτό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της επί 43 έτη ενασχόλησής της με την διδασκαλία της Τέχνης στους φοιτητές της, κυρίως σε όσους επέλεξαν την Συντήρηση Έργων Τέχνης,  στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

 Έχει επίσης την Υποστήριξη  της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος,(Soroptimus International), Διεθνούς Οργάνωσης για τις γυναίκες.

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο κ. Κωνσταντίνος Στουπάθης Μουσειολόγος και Συντηρητής Έργων Τέχνης, απόφοιτος ΣΑΕΤ.

Στην αναφορά του Κωσταντίνου Λίβα, στην εικαστική διαδρομή της Λίνας Τσίλαγα, με τίτλο : «Με τη ματιά του Θεατή», επισημαίνεται το: «…….η ζωγραφική της Λίνας Τσίλαγα εικαστική αποτύπωση της συγκίνησης από τις μορφές του μικρόκοσμου, της κίνηση, της εναλλαγής, του μετασχηματισμού, της έκρηξης του εφήμερου, της ομορφιάς του εφήμερου, εκείνου που χάνεται που την συγκινεί και αξίζει να καταγραφεί και να μείνει….Σ’ αυτό τον διάστικτο χαοτικό κόσμο, τον ρευστό, υπάρχει μια δυναμική αντίθεση κάτι που ο χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει όσο και αν περνάει. Αυτό το κάτι είναι οι κλασσικές αξίες και ιδέες που κληρονόμησε η ανθρωπότητα εκφρασμένες εικαστικά……»

 

 

Παρουσίαση Λίνας Τσίλαγα

 

Λίνα  Τσίλαγα

Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική,   ψηφιδωτό (Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.), Θεωρητικές και  Ιστορικές σπουδές.

Το καλλιτεχνικό-επιστημονικό της έργο, έχει διακριθεί και βραβευθεί διεθνώς.

Από: την International ArtsGuild (Monte Carlo), την  FamNet-Work, Unesco, την Περιφέρεια και τον Δήμο Κορυτσάς, Αλβανία, το St Petersburg State University, Ρωσία, με παρουσίαση σε εκδήλωση του έργου της στο Μουσείο Ερμιτάζ, την Μητρόπολη Δημητριάδος, το Δήμο Αθηναίων κ.ά. Στο Πανεπιστήμιο κατέχει επί σειρά ετών διοικητικές θέσεις όπως Πρόεδρος του Τμήματος (2014-2019), Διευθύντρια Τομέα πλέον των είκοσι ετών, Μέλος Σ.Ε. Π.Μ.Σ., ιδρυτικό μέλος Ερευνητικού Εργαστηρίου. Στην αρχή της εκπαιδευτικής πορείας δίδαξε στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθήνας και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Συντήρηση Ψηφιδωτού.

Έχει δημοσιογραφική ιδιότητα ως ανταποκρίτρια ξένου τύπου επί σειρά ετών  στην Ελλάδα, σε θέματα πολιτισμού (ΙΑΒ, M.CARLO). Έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις και 80 ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε  Ερευνητικά και Αναπτυξιακά Προγράμματα, ως κύρια ερευνήτρια-συντονίστρια και ως μέλος της κύριας ομάδας.

Έχει συγγράψει 6 αυτοτελή βιβλία και έχει κάνει ανακοινώσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια καθώς και παρεμβάσεις σε διεθνή φόρα στο πλαίσιο της κοινωνίας των εθνών. Έχουν γίνει αναφορές σε λεξικά και κριτικές για το εικαστικό της έργο στον ελληνικό και  ξένο τύπο, καθώς και σε ράδιο-τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι μέλος Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών καθώς και Μ.Κ.Ο., όπως: του G.A.E.C., ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του H.E.C. Foundation (Αlbania), μέλος  της Σ.Ε.Ε., της Ελληνοκινεζικής Ένωσης κ.ά. Ζωγραφικά της Έργα βρίσκονται σε Πανεπιστήμια διεθνώς, σε Πινακοθήκες, σε δημόσιες – ιδιωτικές συλλογές, Ψηφιδωτά σε Ναούς και μοναστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Comments are closed.