Δελτίο Τύπου | Κύρωση της Σύμβασης της Κων/λης

Σοροπιτιμιστική Ένωση Ελλάδος,            Αθήνα 12 Ιουνίου 2023

Δελτίο Τύπου

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος χαιρετίζει την απόφαση των Ευρωπαίων Βουλευτών της 1ης Ιουνίου 2023, με την οποία αποφασίστηκε με πλειοψηφία η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά της ενδοοικογενειακής βίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ολότητα. Η απόφαση αυτή ήδη έχει πάρει το δρόμο της δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ε.Ε είχε προσχωρήσει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ήδη από το 2016, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, αλλά η κύρωσή της καθυστερούσε  λόγω αντίδρασης ορισμένων κρατών μελών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γνωμοδότησε το 2021, ότι για την κύρωση της Σύμβασης δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά αρκεί ειδική πλειοψηφία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Η κύρωση της Σύμβασης της Κων/λης δεν επεκτείνεται όμως και στα κράτη μέλη, τα  οποία αντιδρούσαν και τα οποία δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει κατά το εθνικό τους δίκαιο, όπως η Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία.

Ως Ελληνίδες Σοροπτιμίστριες απευθυνόμαστε στις γυναίκες των ανωτέρω χωρών να ενεργήσουν για την προστασία τους, κάμπτοντας την αδικαιολόγητη άρνηση κύρωσης της Σύμβασης της Κων/λης, που είναι το μόνο διεθνές εργαλείο για την προάσπιση του κύρους, της αξιοπρέπειας και της θέσης της γυναίκας όπως της αρμόζει σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

 

 

Η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος 2023-2024,
Ιωάννα Κοτσαρίνη

Comments are closed.