Οι Ελληνίδες Σοροπτιμίστριες στην παγκόσμια σύνοδο για το καθεστώς των γυναικών

Οι Ελληνίδες Σοροπτιμίστριες στην παγκόσμια σύνοδο για το καθεστώς των γυναικών CSW68, που διεξήχθη τον Μάρτιο στα Ηνωμένα Έθνη (UN) στη Νέα Υόρκη

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Προγράμματος της ΣΕΕ και μέλος του 1ου Σ.Ο.Βόλου Λώρα Νασίκα συμμετείχε στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Σοροπτιμιστικής Ομοσπονδίας (SIE) στην παγκόσμια σύνοδο για το καθεστώς των γυναικών CSW68, που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2024 στα Ηνωμένα Έθνη (UN), στη Νέα Υόρκη.

Ο Ελληνικός Σοροπτιμισμός ως μέλος της Ευρωπαϊκής Σοροπτιμιστικής Ομοσπονδίας (SIE) συμμετέχει στις εξελίξεις, στις αποφάσεις για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας και με την δυναμική παρουσία του προσπαθεί να επηρεάσει το μέλλον.

Στην Σύνοδο του Μαρτίου στα Ηνωμένα Έθνη, η Ελληνίδα Σοροπτιμίστρια-Εκπρόσωπος παρακολούθησε σε κλίμα συνεργασίας, αλληλεγγύης, εγρήγορσης και αληθινής φιλίας με τις υπόλοιπες Σοροπτιμίστριες που συμμετείχαν από όλο τον κόσμο, τις ενημερωτικές συζητήσεις που διεξήχθησαν στις αίθουσες των Ηνωμένων Εθνών, με τους υπουργούς και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους των κρατών της υφηλίου και φυσικά και την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Άκρως ενδιαφέρουσα και η ομιλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres και η συζήτηση που ακολούθησε.

Δυστυχώς ήταν γενική παραδοχή ότι παγκοσμίως υπάρχει ένα πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών. Οι γυναίκες σήμερα παγκοσμίως ζούνε κατά μέσο όρο με 2,15 δολάρια την ημέρα. Γίνονται συζητήσεις σε θεωρούμενες προοδευμένες χώρες για απαγόρευση των αμβλώσεων. Υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες ο γάμος των κοριτσιών, η σεξουαλική βία, η δυσχερής ή ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών υγείας, η υποχρέωση των κοριτσιών να μείνουν στο σπίτι ώστε να βοηθήσουν στις υποχρεώσεις της οικογένειας, η απαγόρευση πρόσβασης στην εκπαίδευση, είναι κάποια από τα υπαρκτά προβλήματα, που στις μέρες μας παγκοσμίως είναι αυξανόμενα!

Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές και από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, δόθηκε στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και των πολιτικών ενίσχυσής τους καθώς και στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Η τακτική και ασφαλής παρακολούθηση του σχολείου από τα κορίτσια (άσχετα από τον αν θα είναι καλές μαθήτριες ή όχι) τα προστατεύει από παιδικούς γάμους, εγκυμοσύνες και τους δίνει βασικά εφόδια γνώσης και ανεξαρτησίας. 

Σε όλες τις συζητήσεις γινόταν μεγαλύτερη ή μικρότερη αναφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην ανάγκη οι γυναίκες όλων των ηλικιών να μάθουν τις ωφέλειες που μπορούν να έχουν από την χρήση της.

Η φράση που εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες στην Σύνοδο CSW68 ήταν αυτή που ακούρτηκε από τον Antonio Guterres:

“Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ”.

 

Comments are closed.