ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Αυτό μας είπε ο διακεκριμένος Καθηγητής Πληροφορικής και Ερευνητής πληροφοριακών συστημάτων, κ. Μανώλης Γιαννακουδάκης, κατά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία που μας προσέφερε, χθες, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ήταν μια σπουδαία ομιλία, από ένα βαθύ γνώστη του θέματος, ο οποίος έχει αφιερώσει δεκαετίες της ζωής του, στην επιστημονική έρευνα πάνω στα εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα, τις ψυχομετρικές βάσεις δεδομένων, την ανάκτηση πληροφοριών και πολλά άλλα.
Μια ομιλία με πολλές επιστημονικές αναφορές και τεχνολογικούς όρους, με παραπομπές σε υψηλές μαθηματικές έννοιες, με φιλοσοφικές αναζητήσεις, αισιόδοξα μηνύματα, αλλά και πρακτικές συμβουλές.
Και όλα αυτά, δοσμένα με τρόπο κατανοητό για ένα μη εξειδικευμένο κοινό, τρόπος που χαρακτηρίζει ένα σπουδαίο Δάσκαλο!
Όπως είναι φυσικό, είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε σε μια σύντομη αναφορά μας εδώ, το περιεχόμενο της ομιλίας και της συζήτησης που ακολούθησε.
Θα επιχειρήσουμε να σταχυολογήσουμε ελάχιστα μόνο σημεία της ομιλίας, ξεκινώντας από το ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι παλιά, μας έρχεται από τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 και εξελίσσεται με την πρόοδο της τεχνολογίας. Στην ουσία είναι η Σκέψη με Πιθανότητες, με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων και με τη χρήση ειδικών συσκευών που μπορούν να μετατρέψουν τη σκέψη σε κείμενο και στη συνέχεια σε φωνή.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί αυτόνομα, το οπτικό του πεδίο μπορεί να μεταφερθεί σε βάσεις δεδομένων, να διατηρηθεί σε ψηφιοποιημένη μορφή, ΟΜΩΣ η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα ξεπεράσει ΠΟΤΕ την ανθρώπινη ισχύ!
Βεβαίως, υπάρχουν κίνδυνοι από ενδεχόμενο επιχειρηματικό τυχοδιωκτισμό καθώς και ιδεολογικές-ηθικολογικές ανησυχίες. Όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθήσει τον Άνθρωπο σε πολλούς τομείς της ζωής, με τη συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων, αρκεί η τεχνολογία να συμβαδίζει με την ηθικολογία.
Για όλα αυτά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε η συμβίωση του Ανθρώπου με τις μηχανές να είναι ασφαλής και υπό τον απόλυτο έλεγχό του.
Ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Ηρακλείου, ευχαριστεί θερμά τον Καθηγητή κ. Γιαννακουδάκη για την πολύ ουσιαστική βραδιά που μας προσέφερε και η οποία μας άφησε μια γεύση αισιοδοξίας για το μέλλον, που είναι ήδη ΕΔΩ!

Comments are closed.