ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Αναστάζια

Αθήνα 19-06-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η  Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη και τον αποτροπιασμό της για το φρικτό θάνατο της Αναστάζιας  μιας νέας γυναίκας από την Πολωνία, που ήλθε στη Χώρα μας ,στην Κω, για να εργαστεί.

Δυστυχώς κάθε  χρόνο  η αφαίρεση της ζωής γυναικών στον πλανήτη -λόγω φύλου-  αυξάνει συνεχώς. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου,  ο αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα μεγαλώνει. Το 2019 ήταν 17, το 2020 ανήλθαν σε 19, ενώ το 2021 έφθασαν τις 30 και το 2022 τις 24. Ωστόσο , δεν υπάρχουν επίσημα και συγκρίσιμα ανά ευρωπαϊκή χώρα στοιχεία, καθώς οι νομοθεσίες των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν νομικά κατοχυρώσει τον όρο «γυναικοκτονία» και επομένως δεν καταγράφονται ως τέτοιες. Από κοινωνικής πλευράς τον όρο «γυναικοκτονία» έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ως έγκλημα, λόγω φύλου.

Ανεξάρτητα  του κοινωνικού ή νομικού προσδιορισμού θανάτου γυναικών, οι Ελληνίδες Σοροπτιμίστριες εκφράζουμε τη θλίψη και την απογοήτευσή μας για την αποτυχία των πολιτισμένων ευρωπαϊκών κρατών να πατάξουν την κοινωνική αυτή παθογένεια. Παράλληλα δηλώνουμε αποφασισμένες να συνεχίσουμε τον αγώνα ενημέρωσης-ενδυνάμωσης  των γυναικών και των κοριτσιών ως προς τα σημάδια της εναντίον τους βίας, προκειμένου έγκαιρα να σώσουν τη ζωή αλλά και την αξιοπρέπειά τους.

 

Εκ Μέρους του ΔΣ.

Η πρόεδρος,

Ιωάννα Κοτσαρίνη

Comments are closed.