ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Γεγονότα ενδοοικογενειακής βίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζήσαμε τα πρόσφατα γεγονότα ενδοοικογενειακής βίας:

Στο Αγρίνιο, έδειρε τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του παιδιού τους.

Στο Ηράκλειο, νύχτα τρόμου για μια γυναίκα – αλληλομηνύσεις για ζευγάρι.

Στη Λάρισα, γυναίκα αστυνομικός  έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της.

Στην Κομοτηνή, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 21χρονη, την μαχαίρωσε ο σύζυγός της.

Παρά την επάρκεια του νομικού πλαισίου, διαπιστώνεται, δυστυχώς, έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, με ποικίλες και ιδιαιτέρως βίαιες μορφές εμφάνισής τους, σε βάρος των γυναικών. Οι παραπάνω πρόσφατες παρ’ ολίγον γυναικοκτονίες αποφεύχθηκαν, χάρη στην επέμβαση της Αστυνομίας που οι ευαισθητοποιημένοι γείτονες κατήγγειλαν τα γεγονότα, αλλά τα σωματικά και ψυχικά τραύματα παραμένουν.

‘’Νταήδες άνδρες’’ θεωρούν την γυναίκα τους κτήμα και στο άκουσμα διαζυγίου- ύστερα από απανωτά βάναυσα τεκμήρια ενδοοικογενειακής βίας -γίνονται εν δυνάμει δολοφόνοι.

Τα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν πόσο ριζωμένες είναι ακόμη οι κατεστημένες νοοτροπίες περί διατήρησης του γάμου, παρά τα αδιέξοδα που δημιουργεί,  αλλά και νοοτροπίες  και τα στερεότυπα υπέρ της υπεροχής του άνδρα που καταλήγουν στο να  νοιώθει εξουσία στο σώμα της γυναίκας του.

Το  2022 καταγγέλθηκαν 12.000 περίπου περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και 24 γυναικοκτονίες,  σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία και το πρώτο εξάμηνο του 2023 πάνω από 6.000 καταγγελίες.

Ζητούμε από την πολιτεία:

  • Αυστηρότερη τιμωρία των ασκούντων βία κατά γυναικών λόγω του φύλου τους.
  • Την ένταξη στα σχολεία μάθημα για την ισότητα των φύλων.
  • Την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας
  • Να σταματήσει η διάκριση των φύλων και

Δεσμευόμαστε ότι  όλα τα  μέλη της Σοροπτιμιστικής Ενωσης Ελλαδος θα συνεχίσουμε τις καμπάνιες μας ενάντια στη βία των γυναικών, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστον ή μηδενιστούν παρόμοια φαινόμενα.

 

Για το ΔΣ, Η Πρόεδρος Ιωάννα Κοτσαρίνη

Comments are closed.