17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

xirasia

Η ξηρασία είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά επίσης όλο και περισσότερο και στις ανεπτυγμένες χώρες. Εκτιμάται  ότι μέχρι το 2050 οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού της γης. Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29 % από το 2000, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες  σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO -World Meteorological Organization) το 2021. Όταν περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη το στρες του νερού, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Οι γυναίκες έχουν ζωτικό μερίδιο στην υγιή κατάσταση της γης, ωστόσο τις περισσότερε φορές  δεν έχουν τον έλεγχό της. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους για τη γη, περιορίζοντας την ικανότητά τους να ευδοκιμούν και να ευημερούν. Σε πολλές περιοχές, εξακολουθούν να υπάρχουν νόμοι και πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις  στις γυναίκες και εμποδίζουν το δικαίωμά τους να κληρονομούν  γη και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πόρους από αυτή.  Σήμερα, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου γεωργικού εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες – ωστόσο,  παγκοσμίως,  λιγότεροι από έναν στους πέντε γαιοκτήμονες είναι γυναίκες. Τα δικαιώματα των γυναικών να κληρονομούν την περιουσία του συζύγου τους συνεχίζουν να τα αρνούνται σε περισσότερες από 100 χώρες σύμφωνα με τους εθιμικούς, θρησκευτικούς ή παραδοσιακούς νόμους και πρακτικές.

Και όταν η γη ερημοποιείται και υποβαθμίζεται και το νερό είναι σπάνιο, είναι οι γυναίκες που πλήττονται συχνά περισσότερο. Παγκοσμίως, οι γυναίκες ξοδεύουν 200 εκατομμύρια ώρες καθημερινά συλλέγοντας νερό. Σε ορισμένες χώρες, μια μόνο διαδρομή για να κουβαλήσει νερό μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα.

Αυτός είναι  λόγος που πολλά σοροπτιμιστικά projects αφορούν κατασκευή πηγαδιών και έργα υδροδότησης σε χωριά της Αφρικής (“Soroptimist go for water”).

Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, όπως ορίστηκε από τα Ηνωμένα  Έθνη  είναι «Her Land. Her Rights» και τονίζει ότι η επένδυση στην ίση πρόσβαση των γυναικών στη γη και τα συναφή περιουσιακά στοιχεία είναι μια άμεση επένδυση στο μέλλον τους και στο μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι καιρός οι γυναίκες και τα κορίτσια να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προσπαθειών για την αποκατάσταση της γης και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UNCCD -United Nations Convention to Combat Desertification) ξεκινά την εκστρατεία #HerLand για να προωθήσει επιτυχημένα παραδείγματα συνεισφοράς γυναικών και κοριτσιών στη βιώσιμη διαχείριση της γης και να κινητοποιήσει υποστήριξη για την προώθηση των δικαιωμάτων γης για γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: https://www.un.org/en/observances/desertification-day

Γκράτζιου Μαρία-Ευρυδίκη, Governor 2023-2024

Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών  Μηχανικών Δ.Π.Θ.

Comments are closed.